Elling Reitan

Født i Trondheim 1949.

Er medlem av Norske Bildende Kunstnere/Trøndelag Bildende Kunstnere.

Utdannelse og påvirkning
Utdannet cand. phil i tysk og engelsk med Masteroppgave ”The Grotesque in Shakespeare’s Tragedies”.

Han er elev av Odd Nerdrum og Bjørn Sverrbo og han har Jens Johannessen som mentor. Han tilegner Jens Johannesen sin bruk av sommerfuglmotivet som i mange av hans verk sprer sine vinger ut fra en kvinnes kropp eller fra et ”bilde i bildet”.

Men kunstneren har funnet og utviklet sin helt egen stil, ofte preget av Edvard Munch og religiøse middelaldermotiver i sterke farger. Han har deltatt i mer enn 150 separat- og kollektiv utstillinger i Norge og i utlandet, og han debuterte i juryert utstilling i Trondhjems Kunstforening i 1979.

Elling Reitan er i dag en av Norges mest kjente og populære, kontemporære multikunstnere (malerier, akvareller, litografier, kulltegninger, fargeetsninger (carborumdum), serigrafier med blandingsteknikk og glasskunst) og lite i hans bilder bærer preg av hans kunstneriske utdannelse og påvirkning. Han har funnet sin personlige stil som er unik for han; intense farger, motiv og komposisjon og de endelige bilder tilkjennegir Elling Reitans spesielle kjennemerker. Han blir ofte kalt ”Maleren med de fine fargene”.


Strekparet
Paret i sort og hvitt (Yin og Yang) ble for første gang brukt i 1983, hovedsakelig for kreere dybde- og perspektiveffekter. I dag finner strekparet sin naturlige plass i alle Elling Reitans verk på samme nivå som kunstnerens egen signatur.

Utstillinger
2010: Separatutstillinger i Galleri Pingvin, Oslo, Gallery Westwood, New York, Landskrona, Sverige i samband med en ”Elling Reitan Invitational” internasjonal golfturnering, lansering av et stort kunstbok-prosjekt med tema ”Kong Salomos Høysang” med originallitografier i samarbeid med franske kunsthåndverkere og forord av kunstkritiker Lars Elton i H. M. Dronning Sonjas kirke- og kultursenter i Paris, Trondhjem Kunstforening, Galleri Grønneset, Trøndelag, Galleri Kjeldaas, Oslo, Galleri Varden, Moss, deltagelse i juryert kollektivutstilling i regi av Kinesisk-Europeisk kunstsamarbeid i Caroussel du Louvre, Paris og deltagelse i flere kunstmesser som Miami Art Fair, International Art Exhibition, Ferrara, Italia, etc.

2011: Galleri Nygatan, Bergen i forbindelse med Festspillene, Grafikkutstilling i Stavanger, Galleri Arnulf Øverland, Kristiansund, Gallery Time & Space, Bangalore and Dhoominal City Gallery, New Dehli, India, Beijing, Gallery Westwood, New York, ArtMiami og Los Angeles Art Fair. Han har laget 3 litografier i anledning SKI-VM i Oslo i februar/mars 2011. To opplag innkjøpt av Statoil for åpningen av Tyrihansfeltet

2012 blir igjen et spennende og utfordrende år og vil følge mange av planene og prosjekter fra tidligere år.

Foreløpige planer for 2012: Galleri Fineart, Tjuvholmen, Oslo, februar, Baroniet i Rosendal; Rosendal og Galleri KS, Tønsberg i juni/juli og en rekke utstillinger i utlandet.

I 2009 fikk han en artikkel i ”The Affluent Page”, et kjent USA kunsttidsskrift og en anmeldelse i Art News, USAs største kunstmagasin med utgivelse i mer enn 120 land (tidligere har kun Odd Nerdrum og Bjarne Melgård oppnådd dette).


Han deltok i en juryert Kinesisk-Europeisk fellesutstilling i Den Forbudte By i Beijing i 2009, og han har hatt separatutstilling i ”The Nordic Heritage Museum” i Seattle i 2004, og er fast representert i Gallery Westwood i New York.

Temautstillinger
Han har laget flere temautstillinger som Peer Gynt og Ibsens kvinner i Ibsenåret 2006 (Paris, New York og Oslo) , Apokalypse med tema ”naturen blør” ( Bogense, Danmark, Oslo, London og Bangalore) som er hans advarsel til klimaendringene. I tillegg er han opptatt av Madonnafiguren som er ”alle kvinners mor”. Det er kvinnens særlige åndelighet som opptar kunstneren. Som en kan se i mange av hans bilder er det dette hans tanker ofte kretser rundt.


Et annet tema i kunstnerens verk er menneskets lengsel i tid og rom. En ser ofte på hans bilder personer som betrakter horisonten (symbolisert ved sterke og levende lys) og deres skygger i projeksjon.  

Samlinger 
HM Dronning Sonja, Fiskeridepartementet, Riksrevisjonen, Høyesterett, Helse- og Omsorgs departementet, Hærens Forsyningskommando, Statoil, Postverket, Oslo Lufthavn, Gap Gemini, Victoria og David Beckham, Ole Gunnar Solskjær…. og private samlinger i USA og Europa.

Annet
Det er utgitt 2 bøker om kunstneren:
Elling Reitan, Mystisk – Filosofisk – Symbolsk, 2001
Den Enigmatiske Engel, Ole Lindboe, dansk kunstkritiker i 2005  

Han er en dyktig sommer- og vinteridrettsmann med deltagelse i Holmenkollrenn, diverse maratonløp og han er en meget god golfspiller.
Han spiller gitar og munnspill.

"Løvfangerne"

Litografi 49 x 39,5 cm

Elling Reitan «Lyset og livet»

Litografi 43 * 61,5 cm