Jan Harr

Jeg verken kan eller vil lyve i mine bilder, og må være trofast mot min natur.

Engene vil alltid være motiver jeg kommer tilbake til, og mine valmuer er en evig lengsel i meg mot det eksotiske.

Jeg bruker blomster i mine bilder, fordi blomstene er vakre, og fordi jeg som estetiker gjerne vil formidle skjønnhet.

I tillegg til skjønnheten tilstreber jeg ro. Bildene skal være et sted å hvile tanken og øynene. I slik å forstå at man skal flykte inn i harmonien og skjønnheten, men kanskje være der av og til.

Jan Harr er kjent for sine rikt detaljerte blomsterbilder, men også for sine naturskjønne landskaper med motiver fra hans hjemsted. Han regnes ble de unge nyromantikerne som omkring 1970 formulerte en ny lyrisk naturopplevelse.

Han har blant annet skildret fraflyttingstiden i nordnorske samfunn og landskap, men i den senere tid har det blitt flere og flere blomstermalerier.

Ofte lager han detaljerte nærstudier av ulike arter som valmuen, rosen, vannliljen etc. eller Harr lar blomstene virke som en forgrunn som skaper en enorm dybde inn til de lyse fjellene i bakgrunnen.

Andre ganger lar han bakgrunnen være en mørk eller nesten diffus skog. Vikitg er atmosfæren han skaper, der luften og lyset forteller mye om været, klimaet, geografien og tidpunktet i døgnet.

Annet

Laget dekor og kostymer for Den Nationale Scene, Teateret Vårt i Molde, Centralteateret i Oslo, Rogaland Teater og Teater Ibsen i Skien.

Glad dag

Litografi 40*40 cm

Senkveld

Litografi 40*40 cm

«Sommerkveld»

Litografi 40*40 cm

Nattrose

Litograf 30*30 cm

Midnatt

Litografi 40*40 cm